Tananger Tannlegene
2017 Tananger Tannlegene
Hva er en fasett?


En fasett er et tynt skall av porselen som limes fast på tannens ytterflate. Fasetter brukes ofte for å endre tenners fasong eller farge, eller for å reparere en skadet tann, for eksempel dersom det er slått av et hjørne. De kan også brukes for å redusere eller lukke mellomrom mellom fortennene.

Fremstilling av en fasett
Det første tannlegen gjør er å fjerne eventuelle gamle fyllinger i tannen og slipe bort den delen av tannflaten som skal dekkes av fasetten. Deretter tas et avtrykk av tennene, og dette sendes til en tanntekniker. Tannteknikeren fremstiller så porselensfasetten med en farge og fasong som harmonerer mest mulig med de andre tennene. Dette tar normalt 1 - 2 uker. Til slutt kan tannlegen lime fasetten fast til tannen med et egnet festemiddel.
Fordeler med fasetter

Alternativet til en fasett vil i mange tilfeller være en keramisk krone. På samme måte som en krone er fasetten en behandling forbundet med høy grad av estetikk.

Fasettene ligner naturlige tenner, og blir ikke misfarget. Både fasetter og kroner kan brukes til å korrigere mindre tannstillingsfeil uten at man trenger å gå med tannregulering.

Før behandling


Etter behandling


I motsetning til en krone som dekker hele tannen, dekker en fasett kun en del av tannen. Fasetten krever med andre ord mindre beslipning av tannen i forhold til om man lager en krone.

Å lage en fasett er derfor en mer skånsom behandling, og risikoen for uheldige bivirkninger som kan medføre tannsmerter, reduseres.

Hva koster en fasett?
Å fremstille en fasett er tidkrevende og teknisk krevende, både for tannlegen og tannteknikeren. Behandling med fasetter er derfor dyrere enn for eksempel vanlige fyllinger.  Man kan derfor be om et skriftlig kostnadsoverslag i forkant av behandlingen.

Hvor lenge varer en fasett?

Det er meningen at en fasett skal vare i mange år. Likevel er det en del forhold som kan forkorte levetiden til en fasett: 
  • Brudd på porselen
    En fasett kan ved tygging utsettes for store krefter. Uheldige belastninger kan over tid føre til at deler av porselenet knekker av. Dersom fasettens funksjon eller estetikk forringes vesentlig, kan det være nødvendig å lage en ny fasett.

  • Karies 
    Det kan ikke bli hull i selve fasetten. Derimot kan det bli hull i tannen nedenfor fasettens avslutning. Ofte kan et slikt hull repareres med en fylling. Dersom hullet er stort, kan det bli nødvendig å fremstille en ny fasett eller en krone.

  • Fasett som løsner
    Selv om fasetten festes med sterkt lim, kan det forekomme at den løsner. Dersom dette skulle skje, kan man oftest lime den på plass igjen. Man bør derfor ta fasetten med til tannlege snarest om den skulle løsne.


Dette bør man gjøre for å ta best mulig vare på fasetten:

 

1. Børste tennene grundig to ganger per dag. En slitt tannbørste er lite effektiv. Bytt derfor børsten når busten begynner å sprike.2. Gjør rent mellom tennene minst en gang per dag. Dersom tennene står tett, vil tanntråd være et effektivt hjelpemiddel. Ved større mellomrom mellom tennene, vil mellomromsbørster egne seg best. Disse kommer i ulike størrelser, og brukes på tilsvarende måte som tannstikker.

3. Unngå småspising mellom måltidene, og redusere mengden sukker i kosten for å unngå karies i overgangen mellom fasetten og tannen. Skyll også regelmessig med fluorskyll. Fluor styrker tannemaljen, og er derfor viktig for forebygging av karies.