Tananger Tannlegene
2017 Tananger Tannlegene
Med tiden er det mange forhold som kan forringe estetikken på tennene. De kan for eksempel få hull som blir reparert med fyllinger, bli misfarget av det vi spiser og drikker, få slitasjeskader etter tannbørsten eller sprekkdannelser i emaljen som trekker til seg misfarginger. Dersom man ønsker penere tenner igjen, kan dette i enkelte tilfeller løses ved hjelp av keramiske kroner.

Fremstilling av en krone
For å lage en krone må gamle fyllinger i tannen fjernes, og det som er igjen av tannen slipes og formes til (fig I-II).

Det tas så et avtrykk, før den slipte tannen dekkes med en midlertidig krone. Etter ca. 1 - 2 uker er den permanente kronen ferdig, og kan sementeres på plass (fig. III-IV). Kronens farge og fasong tilpasses individuelt, slik at sluttresultatet blir pent og naturlig.
figur I figur II figur III figur IV

Hele prosessen er tidkrevende og teknisk vanskelig, både for tannlegen og tannteknikeren. Derfor er prisen på en krone høyere enn for en vanlig fylling.

Hva er kronen laget av?
Det finnes flere kronetyper med forskjellige egenskaper når det gjelder styrke og estetikk. De to vanligste typene er 1) helkeramiske kroner og 2) kroner med en innerkjerne av metall med porselen (keram) brent utenpå.

Helkeramiske kroner (rene porselenskroner) har god estetikk, og benyttes først og fremst der kravet til et pent resultat er spesielt høyt. Det finnes nå svært sterke keramer, slik at denne kronetypen også noen ganger kan brukes på tenner med større tyggetrykk.

Hvor lenge varer en krone?

Det er meningen at en krone skal vare i mange år. Likevel er det en del forhold som kan forkorte levetiden til en krone:
  • Brudd på porselen
    En krone blir ved tygging utsatt for store krefter. Uheldige belastninger kan over tid føre til at biter av porselenet knekker av. Dette har normalt ingen praktisk betydning, og kan i noen tilfeller repareres med en fylling. Dersom kronens funksjon eller estetikk forringes vesentlig, kan det være nødvendig å lage en ny krone.

  • Karies i kronekanten
    Det kan ikke bli hull i selve kronen. Derimot kan det bli hull i tannen nedenfor kronens avslutning. Slike hull kan noen ganger repareres med en fylling. Dersom hullet er stort, kan det bli aktuelt med ny behandling.

  • Tannsmerter/ rotfylling
    En del tenner med dype hull og store fyllinger kan etterhvert få redusert blodomløp i nerven. De er derfor mer utsatt for betennelser og infeksjoner, som kan medføre tannsmerter. Dette gjelder også tenner som er beslipt og påsatt krone. For å rotfylle en tann med krone, må man borre en åpning gjennom kronen og inn til nerven. Åpningen tettes igjen med fylling etter at tannen er ferdig rotfylt. 

Dette bør du gjøre for å ta best mulig vare på kronen:

 
1. Bruke tannbørsten nøye, men skånsomt i tannkjøttskanten, slik at tannkjøttet ikke skades og trekker seg tilbake. En slitt tannbørste er lite effektiv. Bytt derfor børsten når busten spriker.2. Gjør rent mellom tennene minst en gang per dag. Dersom tennene står tett, vil tanntråd være et effektivt hjelpemiddel. Ved større mellomrom mellom tennene vil tannstikker eller mellomromsbørster egne seg best. Mellomromsbørster kommer i ulike størrelser, og brukes på tilsvarende måte som tannstikker. 3. Skylle regelmessig med fluor for å unngå karies i kronekanten. Fluor styrker tennene, og er derfor viktig for forebygging av karies.